13.02.2013 | Projekti

Razvoj kondenzatorja za toplotne črpalke

Toplotne črpalke so naprave, ki se vedno pogosteje uporabljajo za segrevanje sanitarne vode. Poraba električne energije je pri teh napravah 2-3 krat manjša kot pri konvencionalnih električnih bojlerjih. Ena od pomembnih komponent je kondenzator, ki se med delovanjem segreva in predaja toploto vodi v bojlerju. Danes se kondenzatorji izdelujejo na različne načine in po različnih postopkih. Zelo razširjena izvedba je navita Al cev okoli bojlerja. S tehnologijo Roll Bond je možno izdelati ploščo z vgrajenimi kanali, skozi katere se pretaka grelni medij (R 134A), ki se enostavno ovije okoli bojlerja. Glede na dobro porazdelitev toplote po celi površini kondenzatorja lahko z dobrim stikom na bojler dosežemo odličen prenos toplote na vodo. Od tega je odvisen skupni izkoristek naprave.
S trajnostnim preizkusom so želeli ugotoviti, kako se Roll Bond kondenzator obnaša v svoji življenjski dobi, v kateri se po izkušnjah vklopi približno 20.000 krat. Pri vsakem ciklu doseže grelni medij v kanalih okoli 24 barov pritiska in temperaturo približno 70 oC. Izdelali so prototip toplotne črpalke, ga opremili s potrebnimi senzorji in z njim obratovali v pospešenem tempu, tako da so v treh mesecih dosegli 20.188 ciklov. Po zaključku testiranja je pregled Roll Bond kondenzatorja pokazal, da na plošči ni trajnih deformacij. To dokazuje, da je Roll Bond ploščo možno uporabiti za kondenzator toplotne črpalke. 
V nadaljevanju bo potrebno še optimirati dizajn kanalskega sistema in opraviti testiranja glede učinkovitega prenosa toplote na vodo v bojlerju v primerjavi z obstoječimi rešitvami.