18.09.2014 | Objave

Čestitke inovatorju Dejanu Lorberju

Gospodarska zbornica Slovenije je v okviru Dneva inovativnosti, ki je potekal dne 17. septembra 2014, na Brdu pri Kranju, podelila 12. nacionalna priznanja za najboljše inovacije: sedem zlatih, 28 srebrnih in osem bronastih. Med bronastimi nagrajenci je bilo podjetje RC SIMIT d.o.o. Kidričevo, za inovacijo Odstranjevanje peščenih jeder iz ulitkov, inovatorja Dejana Lorberja.

Letos so med ocenjevanjem opazili, da so bile prijavljene inovacije večinoma plod sodelovanja več podjetij in raziskovalnih organizacij. Prav sodelovanje in izmenjava znanja pa sta ključna za uspešne projekte.Za zlata, srebrna in bronasta priznanja se je letos potegovalo 43 najboljših inovacij iz 13 regij, tretje leto zapored pa so podelili tudi priznanje za najboljšo inovacijo po izboru javnosti. To je postalo nalivno pero iz prevodnega ABS-polimera podjetja Vivapen iz Celja. Po inovacijah je Slovenija 42. država sveta.

Predstavitev ideje inovatorja Dejana Lorberja: Vrtanje peščenih jeder

Vrtanje peščenega jedra iz ulitka se izvaja z namenskim svedrom, ki je prilagojen obliki jedra in ulitka. Sveder je votel. V njem je zrak pod pritiskom, ki izteka direktno na rezalni rob svedra. Pozicija, velikost in število lukenj za zrak je odvisna od geometrije jedra. Sveder jedro drobi, zrak pa odnaša pesek izven ulitka. Med potjo pesek udarja v preostanek jedra in ga odstrani ter očisti površino.

Vrtanje peščenih jeder - 3D CAD model (Fotografija: Dejan Lorber)