13.01.2012 | Objave

Ustanovitev spin-off podjetja 3Dmed

RC SIMIT je skupaj s podjetjem Ortotip ustanovilo spin-off podjetje 3Dmed. Podjetje bo usmerjeno v razvoj dentalnih konstrukcij in individualno prilagojenih vsadkov za nadomeščanje trdih tkiv.

Dentalne konstrukcije in vsadki za nadomeščanje trdih tkiv se bodo izdelovali s pomočjo najnovejših tehnologij selektivnega laserskega taljenja (SLM-Selective Laser Melting). Tehnologija omogoča natančnejšo in hitrejšo izdelavo vsadkov od klasičnih tehnologij izdelave vsadkov. Podjetje bo ponujalo celoten postopek razvoja in izdelave vsadka, od obdelave delovnih 3D modelov, 3D skeniranja, CAD modeliranja do izdelave in poobdelave vsadkov. 3Dmed je prvi ponudnik tovrstnih storitev s Sloveniji.

Postopek SLM (Selective Laser Melting) je v osnovi podoben postopku SLS. V procesu izdelave se najprej nanese sloj prahu ustreznega kovinskega materiala, nato z laserjem opišemo površino našega izdelka (laser lokalno raztopi kovinski prah in ga sprime s predhodno izdelanim slojem). Delovni pladenj se spusti za debelino sloja navzdol, ponovno se nanese kovinski prah in postopek strjevanja z laserjem se ponovi. Mogoče je izdelava iz širokega spektra kovinskih materialov (nerjaveče jeklo, orodno jeklo, kobalt-krom, aluminij, titan,...).