15.12.2011 | ObjaveAvtor: Irena Paulin

19. konferenca o materialih in tehnologijah

22. in 23. novembra 2011 je pod organizacijskim vodstvom Inštituta za kovinske materiale in tehnologije (IMT) v Kongresnem centru GH Bernardin v Portorožu potekala 19. konferenca o materialih in tehnologijah, katere se je udeležilo več kot 170 udeleženci iz 11 držav. Med njimi tudi mnogo raziskovalcev iz različnih poslovnih enot v RC Simit, d.o.o.. Predstavljenih je bilo 77 govornih in 55 posterskih prispevkov. Konferenca spada med enega največjih  dogodkov na področju materialov in tehnologij na domačih tleh, ki jo vsako leto obišče več tujih in domačih udeležencev tako iz raziskovalnih inštitucij kot tudi iz industrije.

Prvi dan sta se predstavila dva vabljena tuja predavatelja iz Avstralije in Nemčije s področja raziskav na aplikativnih problemih v industriji in predstavila problematiko ter rešitve sodelovanja industrije in raziskovalnih zavodov pri njih. Program se je nadaljeval z vabljenimi predavanji visokih udeležencev iz domače industrije. Popoldan so bila predavanja razdeljena na dve vzporedni sekciji, kjer so lahko udeleženci poslušali predavanja s področja jeklarstva in modeliranja ali aluminija in nekovinskih materialov. Program se je zaključil s postersko sekcijo ob pogovorih udeležencev konference.

Drugi dan je bil posvečen predvsem mladim raziskovalcem, ki so tekom dneva predstavili svoje raziskave in dosežke v času podiplomskega študija. Kratke 10 minutne predstavitve so bile zanimive predvsem za povezovanje raziskovalnih inštitucij in industrije med seboj. Sekcija mladih raziskovalcev je bila tudi tekmovalne narave, saj je šestčlanska mednarodna komisija izbrala in nagradila pet mladih raziskovalcev z različnih področij raziskovanja.

Glavni organizator konference je bil Inštitut za kovinske materiale in tehnologije (IMT) s soorganizatorjema Inštitutom Jožef Stefan (IJS) in Kemijskim inštitutom (KI). Konferenca je bila dobro organizirana in je prejela pohvale sodelujočih partnerjev in njenih udeležencev.

Tudi v letošnjem letu bo organizirana največja konferenca s področja materialov in tehnologij na domačih tleh, zato ste vljudno vabljeni, da se pridružite letos na Jubilejni 20. konferenci o materialih in tehnologijah, 17.-19. oktober, 2012, GH Bernardin, Portorož.

Vabljeno predavanje dr. Zlatka Čuša iz Taluma je spodbudilo veliko zanimanja za prihodnost aluminijske industrije. (Fotografija: Irena Paulin)

Na posterski sekciji so bili tudi predstavniki RC Simit, d.o.o..  (Fotografija: Irena Paulin)

Posterska sekcija v večernih urah prvega dneva konference. (Fotografija: Irena Paulin)

Skupinska slika nagrajenih mladih raziskovalcev in članov mednarodne ocenjevalne komisije. (Fotografija: Irena Paulin)